петък, 10 септември 2010 г.

Еклерова торта

Ще прекъсна разказа за Париж с една злощастна еклерова торта. Защо злощастна? Ами за малко щеше да се срути. Напоследък си правя експерименти с всякакви високи нестабилни конструкции, но този път за малко щяхме да останем без торта. А и доста се чудих каква да бъде украсата и в крайна сметка не измислих нищо. Замазах я със сметана, но определено по-лесно се работи с маслен крем. Не знам защо, но не можах да оформя добре ръбчетата, а на клипчето изглеждаше толкова лесно, хихи. За тортата са нужни еклерчета, два пандишпанови блата (за по-голяма стабилност е добре да се сложи и един блат околовръст, което аз не направих) и 3 кремчета Оле ванилия на Д-р Йоткер. За еклерите: 1 ч.ч. вода 1/2 ч.ч. олио 1 ч.ч. брашно 3 яйца Водата и олиото се кипват и след като се свалят от котлона, към тях се прибавя брашното наведнъж. Бърка се до получаване на еднородна смес. След како се охлади, към нея се прибавят едно по едно яйцата, като всяко следващо се прибавя, след като предходното е поето от сместа. След това се шприцоват върху тава, покрита с хартия за печене. Аз нямам шприц и затова ползвам найлонова торбичка, на която пробивам дупка. За пандишпана: Винаги ползвам тази рецепта. Крем За да се напълнят една доза еклерчета е необходим 1 пакет крем Оле, приготвен според указанията на опаковката. За самата торта са необходими още: 2 пакета крем Оле 700 мл студено мляко 100 мл студена вода 20 гр. желатин Желатинът се накисва във водата и се оставя да набъбне. През това време се разтваря сухата смес в млякото. След това желатинът се разтваря на водна баня и се прибавя към крема, като се разбърква с миксер. Тортата се сглобява в тортен ринг и се оставя да престои поне 5-6 часа в хладилника. Ето парченце:

9 коментара:

  1. Прекрасна е, особено парченцето с толкова крем... ммм
    Идвам ти на гости, стягай се :)))

    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги се стремя да сложа в тортата повече крем, отколкото е способна да поеме ;)
    Заповядай, Ина :) Има още половин торта.

    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  3. Прелестна торта, Ели!
    Нежна и изкушаващо пухкава с много крем!
    Много обичам еклери и си представям колко е вкусна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, щом това наричаш злощастна торта, ще ми се да видя, това, което ще е успешната, според теб :)
    На мен не ми изглежда злощастна, а прекрасна! Еклерите са едно от малкото сладки неща, които обичам, ама много обичам.
    Хубави почивни дни и още прекрасни сладки вдъхновения в кухнята!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,
    много красива торта, предполагам и много вкусна - поздравления!
    Очаквам продължението ти за Париж,
    много усмивки и хубава седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Много сте мили, момичета! Благодаря за одобрителните коментари :)
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, тортето изглежда прекрасно, особенно разреза!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...