четвъртък, 4 август 2011 г.

Devil's food cake - вариации по тема

IMG_1307

За блатовете ползвах рецептата на Ина (леко променена). Когато става дума за шоколадови блатове, определено, тя ми е любима! Необходими са ви:

4 яйца
3/4 чаена чаша краве масло
1/4 чаена чаша олио
1 и 1/2 чаена чаши кисело мляко
2 чаени чаши захар
1 и 3/4 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша какао
1 и 1/4 чаени лъжички сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
ванилия


• Разбивате яйцата на пяна.
• Прибавяте захарта и бъркате докато сместа стане пухкава и изсветлее.
• Добавяте разтопеното масло и олиото и разбърквате.
• Слагате млякото, предварително разбъркано със содата.
• Смесвате сухите съставки, пресявате и добавяте към течните. Разбърквате с шпатула.
• Разпределяте сместа в две форми за торта с диаметър 18 см, които предварително сте облицовали с хартия за печене (аз изрязвам кръгче, което слагам на дъното и лента, с която покривам стените).
• Печете на 180 градуса до суха клечка.
• Изваждате тавичките и ги оставяте за пет минути, след което вадите блатовете, за да изстинат.
• След като са напълно изстинали, разполовявате всеки блат, така че да се получат общо четири.


IMG_1328

В оригиналната рецепта блатовете не се сиропират, но ние сме любители на силно сиропираните торти, затова направих шоколадов сироп. За него са ви необходими:

100 мл вода
100 гр. захар
2 с.л. какао
20 мл ром
Водата и захарта се кипват за 3-4 минути. Добавя се какаото. Оставя се да заври. След като се махне от огъня, се добавя ромът.


За крема между блатовете:

1 крем Оле какао
375 мл прясно мляко
50 гр. меко масло
• Разтваряте сухата смес в млякото и добавяте маслото.


За крема за декорация (ганаш):

200 мл сладкарска сметана
150 гр. натурален шоколад
• Натрошавате шоколада на дребни парченца (най-добре да го рендосате).
• Слагате сметаната в тенджерка с дебело дъно и загрявате на най-слабата степен на котлона, като изчаквате леко да се загрее.
• Изсипвате шоколада и бъркате, докато стане хомогенна смес.
• Оставяте да се охлади и прибирате в хладилник минимум за 4 часа.
• Изваждате от хладилника и разбивате с миксер, докато се получи пухкава смес.


За шоколадовата заливка:

50 гр. натурален шоколад
50 гр масло
няколко лъжички затоплено мляко
• Разтопявате шоколада (предварително рендосан) и маслото (нарязано на дребни кубчета) на водна баня или в микровълновата фурна на най-слаба мощност.
• Добавяте мъничко мляко, за да стане достатъчно течно.
• Заливате тортата и оставяте в хладилника да стегне.


IMG_1314

Розичките са направени с новата ми формичка за лесни рози. Наистина така стават доста по-бързо и по-лесно. И мисля, че резултатът е задоволителен :) Ето нагледен материал за заинтригуваните:







И напълно по темата искам да благодаря на Мони за прекрасната шоколадова награда, с която ме удостои:

26 коментара:

  1. Много красива торта, а това, че е толкова шоколадова я прави мой категоричен фаворит! Розичките са много нежни - като истински! Може ли да попитам от къде може да се вземе такава формичка за рози? Хубав и много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Eто ги обещаните жълти рози. Страхотни са и стоят много елегантно върху шоколадовата заливка .
    Честито за формата за рози ,да си я ползваш със здраве и да направиш много прекрасни торти с нея :)

    ОтговорИзтриване
  3. Очень восхищена тортом!Высокий, красивый, аккуратный!!!Супер!

    ОтговорИзтриване
  4. Светлана, Нели, благодаря ви за похвалите :)

    Габи, аз си взех моята формичка от този сайт
    http://www.cakesforyou.biz/index.php?cat=
    На JEM е, изглежда точно като този на клипчето, но е 60 мм. Но в момента, явно не е наличен, защото не го виждам. Има подобни на РМЕ, по няколко в комплект http://www.cakesforyou.biz/index.php?cat=Plastic_Floral

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, когато видях тортата останах без думи, а след като видях и разреза съм вече и без дъх.
    Всичко е просто прекрасно, а розовият букет е толкова реален, че аха.... да се наведе човек да вдъхне розов аромат.
    Приятен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, много са красиви тортите ти. Изчистени и с красив акцент. Цветята са като живи...
    За вкуса няма да коментирам - перфектен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели,възхищавам се на труда и търпението за изработването на тортата.Изглежда перфектно и звучи вкусно!Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  8. Разгледах този на РМЕ . Винаги ми е било чудно като не са български тези сайтове колко точно ти излиза цялата операция ,може ли да ни споделиш подробности ти как точно се справи ? А, и много по -ниски цени на продуктите ,което ме е водело до мисълта ,че нещо не е .... така :)
    Ако имаш възможност да споделиш ,предварително ти благодаря !

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, много е красива тази торта!!!И толкова шоколадова - страхотна!!!
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Разкош!!! При това не само отвън, но и отвън :)
    Браво, Ели! Страшно ми харесва декорацията, както и предложението за сиропирани блатове. И ние си падаме по по-сочни тортички :) Ще се възползвам от идеята.
    Розите са бижу!!! Голям майстор си станала! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, момичета! Вашето одобрение значи много за мен!

    Нели, аз няколко пъти съм пазарувала от този сайт и съм много доволна. Доста бързо пристигат нещата. А и цената за доставката не е кой знае колко висока - започва от 1,70 паунда. Специално за този сайт - първо добавяш продуктите (add to cart), след това отиваш на checkout, next излизат ти полета, където да въведеш информацията за себе си и следваш бутоните. Плащането е с дебитна или кредитна карта (трябва да е специална с трицифрен код, но не на всички банки стават, най-сигурно е да питаш в банката), може прдварително да си направиш регистрация в PayPal. Това е най-общо. Ако ти възникнат някакви въпроси - питай :)

    ОтговорИзтриване
  12. О, Ели, това е едно прекрасно шоколадово вълшебство! Розите са невероятни!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Аууу,Ели,страхотно красива торта!Браво!Много ме впечатлиха розичките!Пък щом казваш ,че си я сиропирала доволно и обилно,значи много ще ми хареса!Обичам сочни десерти!

    Хубав ден и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Eли,много благодаря за така изчерпателния отговор!
    Хубава неделя ат мен :)

    ОтговорИзтриване
  15. Еликсирче, Миленка, много ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. Щоколадово вълшебство!
    Страхотна е, Ели!
    Розите са като истински!
    Изчистена, нежна и красива торта!
    Поздрави и хубава неделя, Ели!

    ОтговорИзтриване
  17. Много благодаря, Роси!
    Хубава нова седмица :))

    ОтговорИзтриване
  18. Ели, възхитително творение!!! Изглежда изумително красива и вкусна торта - и така божествено шоколадова!!! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  19. Ели, отново ни радващ с много елегантна и финна торта.
    Поздравление!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, момичета! Много сте мили :))

    ОтговорИзтриване
  21. Ели,
    прекрасна торта - много красива и елегантна,
    прецизно изпълнена и представена.
    Шоколадово вълшебство!
    Моите сърдечни поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Много благодаря, Диди!
    Поздрави и хубава нова седмица :))

    ОтговорИзтриване
  23. О-х-х ,разглеждах този сайт и наши - български , просто не знам ....... Силиконова ли ,с инжектор ли . На част от продуктите цената е на половина ,на други почти същатата. Много ми се иска ,а самата аз не знам какво да си закупя :)
    С две думи нищо не съм свършила.

    ОтговорИзтриване
  24. Нели, и аз съм така при разглеждането на сайтовете. Иска ми се всичко да си купя ;)
    Първо реши приспособления за какво цвете искаш, какви боички искаш (по отношение на боичките този сайт е най-изгоден) и така постепенно...
    За съжаление доста от артикулите ги няма вече :(
    Не знам, дали след отпускарския сезон ще заредят по-добре.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей, Ели, много красива торта. Поздравления! искам да те попитам само за рецептата за тестото за розите, много са красиви и са наистина кат естествени. Благодаря ти предварително.

    ОтговорИзтриване
  26. Привет, Силви:)
    Извинявам се за закъснелия отговор.
    Розите са направени от готова моделираща бързо съхнеща маса Ирида. Много е подходяща за цветя. Продава се в сладкарските складове в разфасовки по 4,5 кг.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...